Maltipoo Irk Bilgileri, Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

Maltipoo Irk Bilgileri, Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

12 Temmuz 2023 tarihinde oluşturuldu.
Maltipoo Irk Bilgileri, Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

Söylemesi sadece eğlenceli bir kelime değil – Maltipoo aynı zamanda çevredeki en sevecen, sevimli ve canlı köpekler arasında yer alan tasarımcı bir ırkın adıdır. Maltipoo, her ikisi de kendi başlarına çok popüler türler olan bir Maltalıyı oyuncak bir Kanişle melezlemenin sonucudur. Ancak ikisinin bu karışımı, sadece harika bir arkadaş olmakla kalmayıp aynı zamanda uyanık bir bekçi köpeği olarak da bilinen sevilen bir köpek ırkı ile sonuçlandı. Maltipoo aynı zamanda yaygın bir terapi hayvanıdır ve şefkatli ve sıcak kalpli yapıları ile bireylere çok çeşitli kişisel sorunlarda yardımcı olur. Bu aynı zamanda onlara küçük çocuklu aileler için iyi bir seçim olarak ün kazandı.

Maltipoo Irk Bilgileri, Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

Maltipoo Irk Bilgileri, Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

Maltipoo’nun Tarihi

Cins, 1990’ların sonlarına dayanan ilk Maltipoo ile hala nispeten yenidir. Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen bu cins, alerji nedeniyle köpek sahibi olamayan insanlar için küçük bir evcil hayvan tasarlamak amacıyla yaratılmıştır. Bu nedenle, bir Maltipoo’ya melez bir köpek değil, bir melez veya melez olarak atıfta bulunmazsınız. Tesadüfen değil, özel olarak bu şekilde tasarlandılar. Bu karışımın sonucu, sözde hipoalerjenik bir köpektir, ancak tüm köpekler etrafta bir miktar tehlike bırakacaktır.

Bugün Maltipoo‘yu en yaygın olarak ABD, Kanada ve Birleşik Krallık’ta bulabilirsiniz. Bu küçük köpekler, dünyanın hemen hemen her bölgesine adapte olabilmelerine rağmen, her üç ülkede de popülerdir.

Boyut
Maltipoo, yaklaşık 7-14 cm yüksekliğe ve yalnızca 5-20 kg ağırlığa ulaşan küçük bir köpek ırkıdır. Bu köpekler bir ailenin üyesi olarak başarılı olsa da, bu küçük köpekler yanlışlıkla yaralanabileceğinden, çok küçük çocukları olan haneler için ideal evcil hayvan olmayabilirler.

Yaşam beklentisi
Maltipoo, bazıları daha uzun yaşamış olsa da, yaklaşık 10 ila 13 yıl yaşayabilir.

Tüy Dökümü ve Hipoalerjenik
Yukarıda belirttiğimiz gibi Maltipoo, alerjisi olanlar için hipoalerjenik bir köpek arkadaşı olarak yaratılmıştır. Ne Malta ne de oyuncak Kaniş o kadar çok tüy döktü, ancak tüm köpekler geride biraz tüy ve tüy bıraktı. Köpeklerdeki tükürük, duyarlı olanlarda alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Maltipoo hipoalerjenik olarak kabul edilirken, köpeğe verdiğiniz tepkiler değişebilir. Bir kişinin ilk başta köpeğe tepki vermeme, ancak daha sonra alerjik olma olasılığı vardır. Hipoalerjenik nitelikleri nedeniyle bir Malipoo düşünüyorsanız, eve bir tane getirmeden önce onlarla biraz zaman geçirmeye çalışın.

Eğitilebilirlik
Maltipoo Yavru‘nun eğitilmesi oldukça kolaydır çünkü çok zeki bir türdürler. Ancak bunların aynı zamanda küçük ve duygusal olarak biraz hassas köpekler olduğunu unutmayın, bu nedenle işleri ağırdan almak ve agresif veya sert eğitim yöntemlerinden kaçınmak en iyisidir. Komutlarınızı öğrenmiyorsa veya onlara tamamen itaat etmiyorsa, köpeğe bağırmak veya bağırmak istemezsiniz. Herhangi bir hayvanı, köpeği veya başka bir şeyi eğitirken bu yaklaşımı benimsemek asla iyi bir fikir değildir. Keskin, öfkeli sözlerle katı bir tavır sergilemek, yalnızca evcil hayvanınızla olan ilişkinize zarar verir ve güveninizi kaybeder.

Maltipoo’nuzu düzgün bir şekilde nasıl eğiteceğinizden emin değilseniz veya bunu yapacak vaktiniz yoksa, bunu sizin için yapması için profesyonel bir köpek eğitmeni tutmak isteyebilirsiniz. Maltipoos, terapötik amaçlar da dahil olmak üzere çok çeşitli şeyler için eğitilebilir.

Uyarlanabilirlik
İnsanların Maltipoo’yu sevmesinin birçok nedeninden biri, onun hemen hemen her tür ortama iyi uyum sağlayan bir köpek olmasıdır. Akıllı ve kolay eğitilebildikleri için, Maltipoo bir apartman dairesinde veya büyük bir arka bahçesi olan müstakil bir evde kendini evinde hissedebilir. Bu yavrular çok aktiftir ve eğlenmeyi ve oynamayı severler. Bu nedenle, uzun bir yürüyüşün veya odanın etrafında yakınlaştırma yapmanın uyaranlarına ihtiyaçları vardır.

Sevecenlik
Maltipoo, sahip olabileceğiniz en arkadaş canlısı ırklardan biridir. Unutmayın, bunlar terapi hayvanları için popüler bir seçimdir, bu nedenle köpeğin dikkatli olmasını bekleyebilirsiniz. Bu ve çok hızlı öğrenme ve kolayca eğitme yetenekleri, onları evcil hayvan sahibi olmaya ideal bir giriş yapar. Maltipoo’nun sahipleriyle kucaklaşmayı ve oynamayı sevdikleri için mükemmel bir aile hayvanı olduğundan bahsetmiştik. Temel olarak, etraflarında insanlara sahip olmayı severler. Çocuklar, bir Maltipoo’ya bakarken harika zaman geçirecek ve köpek, büyük, arkadaş canlısı bir kişilikle aynı şekilde karşılık verecektir. Yaşlılar da Maltipoo’nun sevgisinden ve arkadaşlığından faydalanacaktır.

Bunu akılda tutarak, yapmak istemediğiniz bir şey, yavru köpeğinizi uzun süre yalnız bırakmaktır. Maltipoos, boş bir evde çok yalnız kalabilir ve hem zihinsel hem de fiziksel olarak sağlıklı ve mutlu kalmak için başkalarıyla etkileşime ihtiyaç duyar.

Kişilik ve Mizaç
Maltipoo zekidir ve kolayca uyarlanabilir ve bunların her ikisi de onların kişiliğini ve mizacını nasıl tanımladığımızda rol oynar. Agresif veya kaba evcil hayvanlar değillerdir ve çok nazik ve sadıktırlar. Bazı Maltipoo’lar kucak köpeğidir, bazıları değildir. Ama her zaman sevdikleri insanların yanında olmaktan hoşlanırlar.

Erken yaşlardan itibaren uygun sosyalleşme olmadan, Maltipoo düzgün bir şekilde iyi ayarlanmayacaktır. Bu, köpeğin etrafındaki manzaraları, sesleri ve kokuları keşfetmesine izin vermenin hayati önem taşıdığı anlamına gelir. Maltipoo, dünya, içindeki insanlar ve tabii ki var olan diğer köpekler hakkında her şeyi öğrenmeye bayılır. Yavru küçük olsa bile Maltipoo’nuzun bu keşfi yapmasına izin vermekten çekinmeyin. Herhangi bir durumda köpeğinizin tüm davranışlarını izlemeye dikkat edin. Ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, evcil hayvanınızı korumak her zaman bir endişe kaynağıdır.

Maltipoo ayrıca evini ve insanları da korur. Sahiplerine çok bağlı oldukları için, bu yavrular bir tehdidin yakın olduğunu hissettiklerinde her zaman yüksek alarm halindedirler. Bir şeylerin ters gitmesi durumunda yüksek sesle havlamakta hiçbir problemleri yoktur. Ancak küçücük boyları nedeniyle, gerçekten yapabilecekleri tek şey alarmı çalmak. Muhtemelen onlardan havlama ve hırlamanın ötesinde koruyucu bir tavırla pek bir şey beklememelisiniz. Bu köpekler tipik olarak bir saldırıyı savuşturmak için fazla bir şey yapamayacak kadar küçüktür.

Genel Bakım
Maltipoo’nun çok fazla aktiviteye ihtiyacı var. Bu, küçük bir apartman dairesinde yaşayan birinin bu cins bir köpek seçmesini engellememelidir. Yavru köpeğinizi rutin olarak yürüyüşe çıkardığınız veya hatta yerel köpek parkında biraz zaman geçirdiğiniz sürece, yavru köpeğiniz ihtiyacı olan egzersizi yapacaktır. Yoğun yaşam tarzları olan ve yavrularını yürüyüşe çıkarmak için fazla zamanı olmayan sahipler için bile, odanın içinde bir top yuvarlamak ve yavrunuzun onu kovalamasına izin vermek, aktif kalmak için iyidir. Sadece Maltipoo’nuzun sıkılıp kayıtsız kalmasını önlemek istiyorsunuz. Küçük bir köpek, zamanlarını beklemeye yardımcı olacak anlamlı hiçbir şeyleri olmadığında büyük yıkımlar yapabilir.

Yaygın Sağlık Sorunları
Maltipoo, herhangi bir köpek gibi, cinse özgü bazı sağlık sorunlarına eğilimlidir. Ancak, yavru köpeğinizin en yaygın sağlık durumlarından bazılarını geliştirme riskini azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Evinize ve kalbinize getirmeyi planladığınız köpeğin anne babasını araştırmakla başlar. Her ikisinin de, bu zavallı hayvanların başına bela olan en acil sağlık sorunlarından bazılarını düzenleyen önde gelen yetkililerden temiz bir sağlık raporu alması gerekiyor.

En büyük endişeler dizler, tiroid ve gözlerle ilgilidir. Bilgili bir köpek-ebeveyni olmak istiyorsanız, ebeveynlerin dizlerinin ve tiroidinin sağlığını belirlemek için Ortopedi Hayvanları Vakfı ile ve gözlerin ilerleyici retinal atrofiden etkilenmediğini doğrulamak için Canine Eye Registry Foundation ile iletişime geçin. Bu, ebeveynlerin DNA testini gerektirecektir.

Dikkate alınması gereken başka bir şey de, Maltipoo’nuzu evlat edinirken, satın aldığınız yetiştiricidir. Hayvanları en az iki yaşına kadar yetiştirmeyen bir yetiştiriciden satın almak istiyorsunuz. Bunun nedeni, Maltipoos’taki en yaygın sağlık sorunlarının, bu köpekler tam olgunluğa ulaşana kadar tipik olarak gelişmemesidir.

Bakımı
Maltipoolar, tımar açısından çok fazla çalışmaya ihtiyaç duymaz. Yavru köpekinizi günlük olarak fırçalamalısınız, ancak bunu iki günde bir yaparsanız, köpeğiniz yine de harika görünecek ve hissedecektir. Banyolara gelince, kürkü temiz tutmak ve daha da önemlisi düğüm ve dolaşıklıklardan uzak tutmak için ayda bir kez uygulanmalıdır. Ceketi arada bir kırparak da koruyabilirsiniz.

Destek Online